Jul
2008

Growth & Changing Needs Means New Home For St Luke Lutheran

The new church facility for St. Luke Lutheran in Cold Spring (KY) replaces an existing structure just down the road that they had outgrown, and no longer suited their mission. GBBN started working with St. Luke in 2002, and led the church’s building committee from master planning and site development through design and construction on their new 12-acre location. The leaders of the church community had the vision to purchase the property over 12 years ago, and assemble a group of talented individuals to be a part of the project.

"Because the church building committee was made up of such thoughtful members of the congregation, the project was one of the most rewarding that I've ever done," said Andrew Plogsted, project architect. "They had a vested interest in the project from start to finish, and in the end the look and feel of its design fits perfectly into the area and most importantly meets their needs."

St. Luke Lutheran is located along Alexandria Pike and provides excellent visibility and convenient access for the neighborhood residents. Plogsted and project designer Artie Spaw, worked closely together with the committee members to ensure that the design for the site maximized the land-use potential, while leaving space for future building additions, preserving access for future site development , and providing parking and storm water detention sufficient for future expansions.

The 5,600 square foot church building is oriented to allow morning sun to illuminate the stained glass, when services are typically held. The sanctuary is designed to hold a capacity of 140, but maintains flexibility. With a removable front row of seats and kneeling rail, the altar can become a stage for children’s plays, a large choir, or any holiday event that would require more chancel space. Within the building there are three classrooms, a pastor’s office with adjoining church office, a generous kitchen, and a spacious multi-purpose room for fellowship gatherings. The entry narthex is central to all functions and is large enough to handle overflow seating should the need arise.  

 The project involved sustainable design principles including daylighting strategies for the sanctuary and multi-purpose rooms, as well as excellent views and natural lighting for the classroom spaces. Other ‘green’ items of note include the use of linoleum flooring and compact fluorescent lighting inside and the elimination of concrete curbs outside to allow some of the water to run off the parking lot for percolation back into the soil and local aquifer.