A Community of Care

TriHealth, Harold M. and Eugenia S. Thomas Comprehensive Care Center

To Project Types

Cincinnati, OH | 140,000 SF

Medicine and nature work together to transform cancer and cardiac care.

Humans are hard-wired to seek out nature. We are biologically programmed to turn our faces toward a sliver of sun, linger in a cool breeze, or find shelter in the shade of a tree. In healthcare environments, maintaining a connection to nature is especially important because nature’s calming and rejuvenating benefits to patient well-being are well documented.

In the infusion clinic, views of the garden and out to the treetops in the distance keep patients connected to nature during treatments.
The restorative connection to nature continues into clinical spaces, where full-height windows at the end of every hallway help orient patients.

At the Thomas Comprehensive Care Center, daylight, fresh air, living plants, and landscaping were strategically combined with textures, patterns, and materials that echo nature. The result is a medical center that empowers people to feel uplifted and restored as they make the journey toward full and healthy lives.

Though large, the building seems manageable, because it’s organized into a series of highly visible destinations. Patients easily locate their clinic or an abundance of resources—financial, nutritional counseling, etc.—they can use between appointments.

A medical center that empowers people to feel uplifted and restored as they make the journey toward full and healthy lives.

Skirting the atrium, the continuous, wraparound walkway and stairs encourage physical activity and provide vantage points from which to survey the whole space and comfortable places to rest.

The Thomas Center brings specialists and services for heart, imaging, and cancer care together in a facility that also houses the Mary Jo Cropper Family Center for Breast Care. Organized around an airy and light-filled central lobby, positions nature as a partner in the health and well-being of patients and staff.

Clerestory windows allow natural light into exam rooms while protecting patient privacy and helping generate the building’s distinctive, horizontal orientation. Adjoining gardens lead patients and visitors to the building.

Strategically sited to create a parklike setting, the Thomas Center prioritizes pedestrians over cars; it balances patient privacy with a natural light; and it provides ample public spaces, where people can find community and support through shared experiences.